Lördagsläsning: Hot Chip

Londonbaserade Hot Chip presenterar nu sitt femte album, ”In Our Heads”, med planerat releasedatum 11:e juni. ”In Our Heads” följer upp det uppmärksammade albumet ”One Life Stand” från 2010. Hot Chip, som funnits sedan 2000, har blivit kända för att blanda en rad influenser, allt ifrån, soul, r’n’b, gospel, Detroithouse, disco och funk vilket har gjort dem till en av världens främsta grupper inom nutidselectron. Electro-kollektivet, består av Joe Goddard, Alexis Taylor, Felix Martin, Al Doyle och Owen Clarke. Transition tog ett snack med Felix Martin om var bandet finner sin inspiration, hur musikintresset började och bandmedlemmarnas sidoprojekt.

Mycket talar för att Hot Chip lyckats så pass bra i elctro-djungeln på grund av deras framgångsrika sätt att mixa olika musikstilar. När de började spela tillsammans fann de inspiration i band som exempelvis New Order.
– Vi fann vår motivation i olika band som gjorde pop-musik, men mixade in gitarrer, trummor och synthezisers på ett annorlunda sätt och inte var rädda för vilken genre de spelade, berättar Felix Martin. Allt handlade om att musiken lät bra och det var dit vi ville nå. Idag handlar vår inspiration mer om kärleken till familj och vänner. Problem man har och lyckan man har tillsammans. Alltså inspiration från livet. Det är rätt häftigt.

Men intresset för musik startade långt innan för Felix. Hans äldre bror var väldigt musikintresserad, vilket influerade Felix.
Min brorsa hade en bandspelare som man kunde spela in på, när vi växte upp. Han brukade spela in Velvet Underground-covers på den med sina polare. När jag väl fick använda den hände det något inom mig. Det var här jag började experimentera och för första gången blev sugen på att göra min egen musik. Jag tyckte det var sjukt coolt att jag kunde spela in en gitarrslinga och sen spela in ännu en som gick över den första.

Vissa blir irriterade när det låter för mycket disco, medan andra blir sura när det går åt house-hållet.

 

Men mycket har, som ni förstår hänt sedan dess. I sommar släpps Hot Chips femte album och de inbitna fansen som är rädda för att bandet har gjort en helomvändning och helt plötsligt börjat låta annorlunda (läs bedrövliga), så som Red Hot Chili Peppers började göra i början av 00-talet (reds. anm), kan andas ut. Felix berättar.
– Vårt sound på detta albumet har utvecklats på samma sätt som det brukar göra. Fokus ligger som vanligt på den instrumentala biten. Det är ingen radikal skillnad från något av våra andra album, men jag tycker låtskrivandet har blivit bättre och produktionen likaså. Vi har lagt ner mycket tid och energi på att få till precis det sound vi vill ha. Så utvecklingen har inte gått åt något annat håll, allt har bara blivit mer och bättre.

Men det är alltid svårt att producera en låt, särskilt i Hot Chip’s tecken, när musikgenrerna flyter samman och man varken vet vad som eller fram eller bak. Hur vet man egentligen när en låt är färdig till sin fullaste perfektion?
– Det är en svår fråga att svara på för att ibland kan man fortsätta jobba på en låt långt efter det att man egentligen borde insett att den var färdig. Men oftast så vet man bara. Ibland kan det räcka med att lägga till en liten bit på en låt, exempelvis en extra sångstämma eller percussion för att uppnå perfektion. Man känner när det är färdigt och de gångerna man inte gör det slutar det med att man i princip dödar låten.

Låten Flutes som kommer ut på det nya albumet.

På tal om att blanda olika musikstilar, så kan det ibland, fullt förståeligt, vara svårt att undvika konflikter i ett fem-manna-band när alla drar åt olika håll.
– Jo, alltså konflikter är ju oundvikligt. Det kan handla om att man är oense om hur en låt bör låta. Vissa blir irriterade när det låter för mycket disco, medan andra blir sura när det går åt house-hållet. Men vi är inte direkt våldsamma, eller skriker på varandra utan löser våra problem väldigt fridfullt.

Det nya albumet heter som sagt ”In Our Heads”, som är hämtat från en av sångtexterna på den nya skivans låtar.
– Titeln kommer från låten ”Always Been Your Love”, det är en fras som Alexis i bandet gillar.  Det var han som kom med idén till titeln på albumet. Personligen tycker jag att det är ett ganska fint uttryck, det kan handla om en fantasi, en dröm, eller något som är privat och bara för dig själv. I ditt huvud tror du att världen är på ett sätt, medan det i någon annans ser helt annorlunda ut.

Utöver Hot Chip så har grabbarna i bandet andra projekt på gång och det är en stor anledning till att det tagit så pass lång tid för dem att producera ett femte Hot Chip-album. Joe Goddart har ett projekt han kallar för ”The Two Bears”, medan Alexis Taylor jobbar med sitt ”About A Group”. För Felix Martin och Al Doyle (som även spelat med LCD Soundsystem) har mycket tid gått åt bandet ”New Build”.
– Jag och Al har känt varandra i femton år och satsar en del på vårt sidoprojekt New Build. Vi har velat göra ett album i många år, men inte riktigt haft tid. Men nu har vi gjort klart ett album som heter ”Yesterday Was Lived And Lost”. Vi har även styrt upp ett liveband som vi kommer dra ut på turné med. Vi spelar bland annat i Stockholm den 28 april. Bandet är på sju personer och allt känns rätt familjärt, musikmässigt för mig och Al eftersom New Build låter rätt likt Hot Chip. Det är helt enkelt ett roligt projekt.

I och med New Build har även Felix och Al startat sitt eget skivbolag, Lanark Records och Felix anser att de fått ett bättre perspektiv på dagens musikindustri.
– Man har ju fått lite insikt i det hela.  I grunden är det väldigt, väldigt svårt att sälja musik. ag anser att vi har varit lyckosamma som lyckats etablera oss i en svår bransch. I dagsläget är folk peppade på vårt nya album och kommer vilja se oss live, därför kan vi fortfarande bygga en karriär på det. Men för många artister är det riktigt tufft där ute.

I sommar kan du se Hot Chip live på Way Out West-festivalen i Göteborg. Deras album ”In Our Heads” släpps 11 juni.

TEXT: Viktor Josefsson

FOTO: Steve Gullicklores/Playground Music

Lämna en kommentar

Ditt inlägg granskas innan publicering och din epost kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta *