sotji

OS – Vägen till Sotji

Det har snart blivit dags att skriva ny historia i såväl snowboard- som skidböckerna. Slopestyle gör premiär när de Olympiska spelen går av stapeln i ryska Sotji. Vi har snackat med förbundskaptenerna Olle Danielsson och Anders Norin och kollat in hur förberedelserna har sett ut inför tävlingarna, vad förväntningarna är och vilken betydelse OS har för snowboard- och skidscenen. 

 

När slopestyle gör entré i de Olympiska Spelen i Sotji har vi sex medaljhopp från Sverige. Sven Thorgren och Niklas Matsson på snowboard och Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Emma Dahlström på skidor. För att ta reda på hur förberedelserna har sett ut inför OS tog vi ett snack med Olle Danielsson, som är sportchef för det svenska snowboardlandslaget och Anders Norin som är sportchef för svenska slopestylelandslaget på skidsidan.

– Förberdelserna för snowboardlandslaget började i Åre, berättar Olle Danielsson. Då var tävlingssäsongen över och vi fick möjlighet att träna i Jon Olsson-hoppet som är i samma storlekskategori som hoppen som kommer köras i Sotchi. Och då var OS-året officiellt igång. Annars blev det mycket fysträning fram till slutet av juli då Sven, Niklas och Måns åkte till Nya Zeeland där de tränade i drygt två veckor innan det var tänkt att de skulle köra OS-kval. Den tävlingen blev ju tyvärr inställd på grund av dåligt väder. Efter det bar det av till Saas Fee i två veckor på träningsläger, för att sedan köra fystest i Sverige. Och så såg det ut länge. Träningsläger varvades med fystest. Men i stort sett har det handlat om att vi har varit på snö kontinuerligt.

 

osmattsson

Niklas Mattsson under den första träningsdagen i Sotji.

 

Även skidlandslaget har varvat tester med att försöka vara på snö så mycket som möjligt.

– Vi började med lite tester i somras för att få en fysisk profil på åkarna, vilket de kanske inte är så vana vid då det inte är något vi inom sporten jobbar så mycket med, förklarar Anders Norin. Men när man kommer upp på den här nivån är det något som ingår, så man kan jämföra resultat från ett år till ett annat. Om man hittar en svaghet kan man jobba på det och man kan se om det finns förslitningar, skador och liknande.

 

– Även skidlandslaget har varit på Nya Zeeland i augusti och sen Saas Fee i september, fortsätter Anders. I oktober bar det av till Stubai, där det var riktigt bra ordnat. Parkshapers från Nine Knights hade byggt en park som var privat för folk som tränar inför OS. Det var där både Oscar och Jesper satte sina första tripplar. Och det var även där som Emma kom tillbaka efter ett års skada. I november drog vi över Atlanten och besökte Mammoth under en månad. Vi hade inte jättebra förhållanden, men det är ändå viktigt att få vara på snö så mycket som möjligt. Som sista förberedelser sticker vi till Sotji en vecka innan OS för att träna i själva OS-backen.

 

osski

Taggade grabbar! Sjukt kul att Harlaut fick storlek XXXL även i OS-uniformen. 

 

När det kommer till förväntningarna i Sotji hoppas man självklart på medalj, men det är mycket som ska klaffa för att det ska inträffa. Dagsformen måste till exempel vara på topp.

– Jag har inte satt förväntningarna för högt, säger Anders. Slopestyle är ju en sådan gren där resultatet beror på hur man känner sig just för dagen.

 

– Det är klart att vi har förhoppningar om en medalj, fortsätter Olle. Det är som Sven Thorgren själv har sagt: ”Man kan ha förhoppningar om en medalj, men man kan inte kräva en medalj”. Sven är ju definitivt med uppe i toppen och slåss om en medalj, men det är många andra nationer som är det också. Det kan handla om att ha rätt dagsform. Men överlag är hela ledningen positiva inför OS.

 

 

Jag tror OS kommer öppna för allmänheten, samtidigt som beslutsfattarna får en förståelse att det här är en sport som ska tas på allvar.

 

 

Och vad det innebär för både snowboard och skidor att slopestyle har blivit en gren i OS kan man spekulera mycket om. Men känslan är ändå att det mest är en positiv sak.

– Min inställning är att jag fortfarande inte är säker på att FIS kommer göra rätt kring den här sporten, förklarar Anders. Det finns vissa bra grejer och vissa dåliga med vad de gör just nu. FIS är ju inte samma sak som OS, men generellt sett borde det vara bra för sporten. Om effektn blir att fler anläggningar, ungdomar och så vidare upptäcker sporten kommer det bädda för att det blir bättre parker, samt att det kommer in mer pengar i sporten så att man lättare kan driva saker. I Sverige har vi ju Swedish Slopestyle Tour, som inte har några sponsorer alls, vilket är ganska otroligt med tanke på vilken genomslagskraft den har. Jag tror OS kommer öppna för allmänheten, samtidigt som beslutsfattarna får en förståelse att det här är en sport som ska tas på allvar.

 

osthorgren

Sven Thorgren tycks gilla de stora hoppen på coursen i Sotji, till skillnad från bland andra Mark McMorris. 

 

– Att slopestyle är med i OS gör att det får ett genomslag medialt, säger Olle. Det har man kunnat se svart på vitt under hösten. ”Vanlig” dagspress och tv har blivit mer och mer instresserade. Och med resultaten som Sven lyckades med innan jul, med Air & Style och Dew Tour, har intresset ökat desto mer. Jag är helt övertygad om att det är viktigt för sporten att synas för gemene man och OS bidrar väldigt mycket till det.

 

Anders fortsätter:

– Hade slopestyle inte kommit med i OS hade man ju fortfarande haft tävlingar som X Games och Dew Tour. Sporten finns ju redan där och det är en sport som har sin egna värld som skulle finnas där även om inte OS var med i bilden. Men nu får den här världen lite mer resurser och det tror jag är positivt!

 

osharlaut

Lämna en kommentar

Ditt inlägg granskas innan publicering och din epost kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta *